Vlaams Minister van Landbouw op werkbezoek bij BelOrta om uitdagingen in sector te bespreken

19/08

Vlaams Minister van Landbouw op werkbezoek bij BelOrta om uitdagingen in sector te bespreken

Sint-Katelijne-Waver, 19 augustus 2022 – Vrijdagochtend ontving groenten- en fruitcoöperatie BelOrta Vlaams Minister van Landbouw Jo Brouns voor een werkbezoek. De minister kreeg, na een algemene voorstelling, een uitgebreide rondleiding met onder meer een bezoek aan de verkoopzaal, de keurtafels, het distributiecentrum, de verpakkingsafdeling en de kistenwasserij. Tot slot werd er ook stilgestaan bij de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

 Vrijdagochtend bracht Vlaams Minister van Landbouw Jo Brouns een werkbezoek aan coöperatie BelOrta. Er stond eerst een korte kennismaking met BelOrta op de agenda, waarna de delegatie een rondleiding kreeg, met onder meer een bezoek aan de verkoopzaal, de keurtafels, het distributiecentrum, de verpakkingsafdeling en de kistenwasserij. Daarna stonden ze stil bij een aantal uitdagingen van de sector.

 De 950 lokale producenten van BelOrta telen jaarlijks meer dan 500.000 ton verse groenten en fruit, verdeeld over meer dan 170 producten zowel conventionele als biologische. Dankzij een uniek en performant klokveilsysteem en een uitgebreid klantennetwerk worden alle verse groenten en fruit gedistribueerd over meer dan 75 landen wereldwijd. BelOrta zet als coöperatie heel sterk in op onderzoek en ontwikkeling waarbij duurzaam telen en ondernemen, maar ook innovatie en smaak heel hoog in het vaandel worden gedragen. Dit alles met het oog op een toekomstgerichte lokale tuinbouwsector.

 

 

“De interesse van minister Brouns voor onze coöperatie is een hart onder de riem voor onze producenten. Ze worden immers geconfronteerd met gigantische uitdagingen. Zo zijn niet enkel de kosten voor gas en elektriciteit exponentieel de hoogte in geschoten, ook de prijzen voor bijvoorbeeld meststoffen en fyto zijn fel gestegen en er worden nog amper nog vergunningen voor glastuinbouw toegekend. Ook maken wij ons zorgen over de toekomstige mestwetgeving en de beschikbaarheid van voldoende kwalitatief water,” vertelt Dirk Bertels, voorzitter BelOrta.

 “Vandaag heb ik een blik achter de schermen kunnen werpen en zelf kunnen vaststellen welke belangrijke rol coöperaties zoals BelOrta vervullen in het bundelen van het aanbod van individuele telers om zo, efficiënt en slagkrachtig, de markt te kunnen benaderen met het volledige gamma aan groenten en fruit. Ook heb ik kennis kunnen maken met de vele duurzaamheids- onderzoeksinspanningen op het niveau van de coöperatie en haar telers. Ik ben mij ook bewust van de moeilijke uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Daarom stellen we alles in het werk om de nieuwe Europese marktordening groente en fruit in te kunnen laten gaan op 1 januari 2023. Op die manier ontvangen producentenorganisaties en hun telers de nodige ondersteuning om collectief deze uitdagingen aan te gaan,” geeft Vlaams Minister van Landbouw Jo Brouns aan.