Sort&Pak Service: Terugblik op 2021

30/12

Sort&Pak Service: Terugblik op 2021

Bij Sort&Pak Service, 100 % dochteronderneming van BelOrta, worden allerlei diensten geleverd aan producenten en kopers. Deze diensten bestaan hoofdzakelijk uit sorteren, maar ook het bijhorende verpakken wordt verzorgd. Daarbij wordt een brede waaier aan kleinverpakkingsmogelijkheden aangeboden waarbij er voortdurend wordt gezocht naar alternatieve en duurzame verpakkingen.

De verwachtingen voor 2022 zijn gekend. Een terugblik op 2019 en 2020 leert ons echter dat deze regelmatig bijgestuurd worden als gevolg van de actualiteit en nieuwe omstandigheden. In deze laatste bijdrage van het jaar blikken we graag eens terug op het voorbije jaar.

BelOrta beschikt op haar site te Borgloon over een centraal sorteerstation voor appels en peren. De uitbating is in beheer van Sort&Pak Service. Flexibel inspelen op de markt en voldoen aan de vragen van de producenten is één van de sleutels tot succes. Hoewel er, waar het kan, zo veel mogelijk geautomatiseerd wordt, blijft handenarbeid echter belangrijk. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de Corona-perikelen was dat in 2021 zeker geen evidentie. Toch slaagden we er in om de opdrachten uit te voeren.

De weersomstandigheden hadden een ongezien grote impact op de kersenoogst. Het donkere, koude voorjaar en de overvloedige regen zorgden ervoor dat de aanvoer bijna uitsluitend van beschermde teelt kwam, waardoor de capaciteit van de kersensorteermachine niet ten volle benut kon worden.

De meesten onder u weten dat op de site van BelOrta Borgloon zich ook een pakstation bevindt dat uitgebaat wordt door Sort&Pak Service Borgloon. Minder gekend is dat ook op onze site te Zellik een Sort&Pak Service aanwezig is. Hoewel dit niet evident is, wordt deze geografische spreiding heel bewust gedaan om zo de lijnen tussen producent en consument te minimaliseren en het product zo snel, vers en kwalitatief mogelijk op het bord te krijgen.

Wat kleinverpakking betreft, werden we in 2021, naast de zelfde uitdagingen als in de sortering, ook nog eens geconfronteerd met diverse verpakkingsproblematieken. Enerzijds vraagt de consument naar minder verpakkingen, anderzijds wil hij ook dat de producten in top-conditie het bord bereiken om zo eventuele foodwaste te verminderen. Kunst is dus om per product de meest duurzame verpakkingsoplossing te vinden. Reduce, Re-use en Recycle zijn hier de leidraad. Naast deze uitdaging werden we als Sort&Pak in 2021 ook nog eens geconfronteerd met een grote schaarste op de verpakkingsmarkt. Voorlopig komt daar in 2022 nog niet direct verandering in.

Topseal blijft een belangrijke verpakking. Bij zacht- en steenfruit combineren we een Tray2tray topsealpunnet met een monomateriaal topsealfilm waardoor het geheel volledig circulair is. Producten die geen drager (schaal, punnet,) nodig hebben kunnen sinds 2021 ook trayless geflowpackt worden. We denken daarbij bvb. aan appel, peer en tomaat. Twee nieuwe heel duurzame oplossingen dus die we in 2021 konden aankondigen.

Maar daar blijft het niet bij. Ook de sleeve verpakking, een schaal met fruit of groenten waar een “kartonnen mouw” over geschoven wordt, blijft het heel goed doen voor klanten die het liever plasticloos hebben.

Tot slot werd er ook gekozen voor een nieuwe machine om kersen af te vullen in circulaire punnets of in papieren draagtasjes. Met deze machine werd de capaciteit verhoogd waardoor er sneller en toch heel accuraat afgewogen kan worden, maar op een voedselveilige manier waardoor ook de foodwaste verminderd wordt.

Zowel Sort&Pak Service Zellik als Borgloon zijn uitgerust met een flowpackmachine met bovenseal. Deze machines zijn geschikt om producten zoals peterselie, sla, wortel bussel, prei, radijs, enz. te verpakken. Flowpack is optimaal om de shelflife bij deze producten te verlengen en dus ook de foodwaste in belangrijke mate te reduceren

De traditionele flowpack met onderlas, vooral gebruikt voor het flowpacken van producten op punnets is ook nog steeds mogelijk. Voor peren bieden we deze verpakking ook aan in Ecopunnet dit zowel met folie als met net. Door de opmaak en samenstelling van deze punnet, is deze 100% recycleerbaar.

Alvast heel wat om ook in het nieuwe jaar naar uit te kijken. Voor meer info kan u steeds bij ons terecht op onderstaande gegevens of bij uw vaste contactpersoon bij BelOrta.

Wij wensen u, uw medewerkers en uw familie

Een fijn eindejaar en een gezond 2022