Sort & Pak Service: Kersvers

29/06

Sort & Pak Service: Kersvers

Al enkele jaren zijn we verwend en werden zoete kersen reeds aangeboden vanaf midden juni. Dit jaar besliste het donkere voorjaar daar anders over en is het kersenseizoen enkele weken later geland.

BelOrta en dochteronderneming Sort & pak bieden een volledige service aan om kersen direct na de oogst in de meest optimale omstandigheden marktklaar te maken.

Sorteer- en verpakkingsmachines worden steeds meer hightech. Nieuwe variëteiten worden geteeld en ook de marktomstandigheden wijzigen. Daar bovenop zorgen de weersomstandigheden er voor dat elk seizoen wel anders is. Daarom is het nodig om elk jaar het voorbije seizoen te evalueren, lessen te trekken en ermee aan de slag te gaan.

Bij het oogsten is het belangrijk om zo vlug mogelijk de kersen aan te leveren. Na weging en ingave krijgen de kersen een “koude douche” in de hydrocooler. Hierbij wordt de temperatuur aan de pit teruggebracht tot 2°C en zo kan de shelf-life aanzienlijk verlengd worden. Dit is dan ook de start van de koude keten, wat heel belangrijk is om deze lekkernij in een optimale conditie tot bij de consument te krijgen.

De sorteermachine bestaat uit verschillende onderdelen. In een eerste fase worden de kersen via een watertransportbaan in een clustercutter gebracht waarbij eventuele trosjes verenkeld worden tot individuele kersen. Via een 6-banen-transportlijn wordt van elke kers de interne en externe kwaliteit beoordeeld door camera’s. Daarna worden ze in verschillende uitgangen ingepakt. Dit gebeurt zo veel mogelijk in de juiste eindverpakking om extra handeling te vermijden.

Daar de sortering “in-house” bij BelOrta gebeurt, kan er vlot ingespeeld worden op de vraag  van de handel. BelOrta koos ervoor om  Kordia en Regina 28+ aan te bieden in premium-omverpakkingen. Naast de verschillende standaardverpakkingen zijn er ook mogelijkheden om op maat van de klant te werken. Hiervoor kan contact opgenomen worden met het commerciële team of met Sort & Pak.

Het aangrenzende pakstation van Sort & pak is tevens zeer goed uitgerust om een uitgebreid assortiment kleinverpakkingen met kersen aan te bieden.

Een opvallende nieuwe verpakking voor de aankomende zomer is de lancering van de topseal voor de “premiumkersen”. Deze verpakking wordt enkel gebruikt voor een selectie van zoete en knapperige rassen.  De voorbije jaren werden alle kersen in topsealverpakkingen voorzien van de gekende BelOrta Chef-folie. Maar om duidelijk aan te geven wanneer het om premium-product gaat, werd de verpakking voorzien met een gouden randje. Ook bij kersen hebben we een sterke focus op duurzaamheid. Zo kunnen ook de BelOrta-kersen verpakt worden in circulaire Tray2Tray-punnets, gemaakt van gerecycleerde grondstof en zelf 100% recycleerbaar.

Eveneens werd er geïnvesteerd in een machine om kersen af te vullen in punnets, maar ook in papieren draagtasjes. Met deze machine verhogen we de capaciteit en beperken we het eventuele gewichtsverlies.

Vanaf juli volop zijn de kersen beschikbaar, wij zijn er alvast klaar voor.