Sort & Pak Service: Aftrap van het hardfruitseizoen

27/08

Sort & Pak Service: Aftrap van het hardfruitseizoen

Bij Sort & Pak Service, 100 % dochteronderneming van BelOrta, worden allerlei diensten geleverd aan producenten en kopers, te Borgloon, maar ook sinds dit jaar te Zellik. Deze diensten bestaan hoofdzakelijk uit sorteren, maar ook het bijhorende verpakken wordt verzorgd. Daarbij wordt een brede waaier aan kleinverpakkingsmogelijkheden aangeboden waarbij er voortdurend wordt gezocht naar alternatieve en duurzame verpakkingen.

BelOrta beschikt over een centraal sorteerstation met twee “4-sporen-kwaliteits- en kleurensorteermachines” voor appels en peren. Uitbating is in beheer van Sort & Pak Service. Wij zijn in het bezit van alle nodige kwaliteitscertificaten zoals BRC, IFS, enz.

Het uitgangspunt is dat sorteren een service is voor aangesloten telers, maar dit neemt niet weg dat andere partijen er ook gebruik van kunnen maken.

Met de oogst van de vroege rassen appels en peren werd de aftrap gegeven van de start van het nieuwe hardfruitseizoen. Meestal betreft dit op dit moment van het jaar dus vroege variëteiten met eerder beperkte volumes. Uitzonderingen bevestigen de regel. Celina is daar een van. Deze peer met een fris-zoet smaak en rode blos wordt midden augustus geoogst.

Dit clubras, waarvan de beste peren onder het merk Qtee® op de markt komen, worden onder strikte voorwaarden geteeld, geoogst, bewaard, gesorteerd en verhandeld. Doordat Sort & pak service gevestigd is in de gebouwen van BelOrta zijn al een aantal voorwaarden ingevuld. Enkele telers van BelOrta hebben eveneens Celina aangeplant en zijn vertrouwd met het reilen en zeilen bij BelOrta en voeren deze peren dus aan op een vertrouwde plaats. Maar ook de peren van telers die niet aangesloten zijn bij BelOrta worden hier gesorteerd.

Sort & pak service Borgloon had de nodige capaciteit op haar sorteermachines, beschikte over de juiste infrastructuur, de nodige sorteerervaring en -kennis waardoor de club vrij snel beslist heeft om een gedeelte van de sortering van Celina aan S&P toe te wijzen. In nauw overleg met de club worden de partijen peren momenteel marktklaar gemaakt en dit volgens de gewenste specificaties en conditionering, ttz een heel uitgebreid scala verpakkingen en sorteringen in functie van de verdere vermarkting van deze peren.

 

Planning Luc Moyaerts +32 12 67 02 76

Algemene inlichtingen Dirk Luyck +32 12 67 02 22