Snak je naar de feestdagen? Neem alvast een voorproefje met BelOrta witloof

26/11

Snak je naar de feestdagen? Neem alvast een voorproefje met BelOrta witloof

Met BelOrta witloof kan je een heel jaar lang aan de slag. De BelOrta telers hebben de kunst van de witloofteelt dan ook tot in de puntjes geperfectioneerd. Ons lokaal geteeld witloof staat dan ook wereldwijd gekend voor haar absolute topkwaliteit en heerlijke smaak.

Deze op en top Belgische groente heeft terecht een vaste stek veroverd op ons bord. De mogelijkheden in de keuken zijn dan ook oneindig. Je kan bijvoorbeeld de buitenste bladeren opvullen en heb je meteen een heerlijk aperitiefhapje. Een witloofsoepje met appel en een croque-monsieur met witloof zijn dan weer de ideale gerechten voor een snelle lunch. Op zoek naar een geschikt avondmaal? Witloofstoemp to the rescue!

Ook Sandra Bekkari is fan van BelOrta witloof. Zij ging aan de slag met deze topper van bij ons en bereidde dé opperklassieker onder de witloofgerechten, met haar eigen unieke touch. Bekijk hier hoe je een heerlijke witloof met kaas en ham à la Bekkari klaarmaakt.

 

 

Ingrediënten

4 stronkjes witloof

1 sjalot

500g kalfsgehakt

8 sneetjes gedroogde ham

100 ml melk

1el peterselie, fijngehakt

4 klontjes boter

peper en zout

nootmuskaat

 

Bereiding bloemkoolsaus

Stoom of kook de bloemkool gaar. Mix de bloemkool in een blender met rijstmelk en olijfolie. Kruid met nootmuskaat, zwarte peper en zout. Meng het bloemkoolmengsel met de helft van de gratinkaas. 

 

Bereiding witloof met ham en kaas

Verwijder met een aardappelmesje het taaie hart uit het witloof door een ronde inkeping te snijden. Stoom of stoof het witloof. Check of het gaar is door er met een vork in te prikken. Laat goed uitlekken, knijp de witloofstronken even samen om het vocht goed te verwijderen.

Verwarm de oven voor op grillstand, op 200°C. Bak terwijl het gehakt rul met een sjalotje. Kruid af naar smaak.

Kruid het witloof met nootmuskaat en zwarte peper. Snij de witloof aan een kant wat open zodat je een gleuf krijgt. Vul die op met wat gehakt en rol het in de ham. Doe een laag van de  bloemkoolkaassaus in een vuurvaste schotel. Leg de rolletjes in de ovenschaal en giet de rest van de bloemkoolkaassaus hierover en werk af met gemalen kaas. Zet de schotel 10 minuten in de open op 200°C.
Smakelijk!