Met nieuwe sorteermachine haalt BelOrta toptechnologie voor topkersen in huis

25/06

Met nieuwe sorteermachine haalt BelOrta toptechnologie voor topkersen in huis

Sinds vorige week beschikt BelOrta over een state-of-the-art infrastructuur voor de optische sortering en de commercialisatie van kersen. De hoogtechnologische sorteerinstallatie werd geproduceerd in Australië en is bij BelOrta een unicum in Europa. Samen met onze producenten kan BelOrta vandaag een prachtig product in de markt plaatsen waarvan de consument in binnen- en buitenland volop kan genieten.

Hoogtechnologische sorteerinstallatie uit Australië

Door de toename in ons kersenareaal met maar liefst 150% drong de nood zich op om onze sorteercapaciteit op te schalen. Er werd wereldwijd gezocht naar een hypermoderne installatie waarmee BelOrta een topproduct kan afleveren bij haar klanten. De ideale kersensorteermachine werd uiteindelijk gevonden in Australië en overgebracht per schip. Sinds vorige week is deze uiterst gesofisticeerde installatie operationeel bij BelOrta en daarmee uniek in Europa.

State-of-the art technologie

De installatie beschikt over een kwaliteitssorteerder met een capaciteit van maar liefst 4.200 kg/uur. De eerste stap behelst het scheiden van de kersen door de clustercutter. De aanvoer naar deze clustercutter gebeurt door een opvoerelevator en vertrekt in water. De volgende stap is het ontdoen van vuil, bladeren en kleine kersen. Door het watertransport worden de kersen naar de verenkelaar gebracht waardoor ze netjes per stuk op de cups terecht komen. De camera’s, gestuurd door geavanceerde herkenningssoftware, sorteren op kleur, maat en kwaliteit. Zowel interne als externe defecten evenals vormafwijkingen worden uitgesorteerd. Zelfs kersen die aangetast zijn door insecten worden herkend en worden geëlimineerd door de machine. Uiteindelijk resulteert dit in een zeer homogeen een kwalitatief hoogwaardig product. Hieronder kan u de sorteerinstallatie in actie zien.

Hydrokoeling voor langer uitstalleven

Sinds 2014 beschikt BelOrta reeds over een hydrokoeling- en elektronische sorteerinstallatie voor kersen. Deze hydrocooler kan 6 ton/u aan en de temperatuur tot in de steen (pit) brengen van veldwarmte tot +0,5°C op 10’ tijd. Dankzij deze infrastructuur bestaat de mogelijkheid om de kersen optimaal in te koelen. Dat zorgt voor een beter uitstalleven. Met de nieuwe sorteerinstallatie worden de gekoelde kersen gesorteerd tot een mooi homogeen en kwalitatief product.

Nieuwe kersendoos

Sinds dit seizoen biedt BelOrta een nieuwe doos aan die speciaal ontworpen is voor de kersen. De doos heeft een warme donkerrode kleur en harmonieert heel mooi met onze kersen. Deze kartonnen verpakking zal op vraag van de klant klaargemaakt worden. De standaardverpakking blijft een houten kist, aangekleed met een kartonnen “rok” met BelOrta Chef opdruk.

Contactpersoon

Kris Jans

Bedrijfsleider BelOrta Borgloon

Tel: +32 (0) 12 67 02 29

www.belorta.be