Eerste aubergines van 2023 geveild bij BelOrta

15/02

Eerste aubergines van 2023 geveild bij BelOrta

Sint-Katelijne-Waver, 15 februari 2023 – Vanmorgen is het aubergineseizoen bij BelOrta weer van start gegaan met de verkoop van de eerste aubergines van 2023. Net zoals vorig jaar werden ze aangevoerd door BelOrta producent Jurgen Franco (Topa) uit Jabbeke. Midyat Market uit Luik had de eerste druk aan de klok.
In 2022 werden bij BelOrta ongeveer 14.000.000 kg aubergines verkocht. Dit is een daling van 6% in vergelijking met het jaar ervoor. Ondanks deze daling is er sinds enkele jaren wel een sterke vraag naar de aubergines van BelOrta vanuit de buurlanden.
De aubergines worden gesorteerd op basis van gewicht. De kleinste sortering is 100g per stuk en dat kan oplopen tot 500g per stuk. Naast de klassieke aubergines verhandelt BelOrta ook de zogenaamde Turkse aubergines (ietwat slankere vorm) en bio aubergines.
Aubergines populairder in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen
Uit een marktonderzoek van iVOX onder duizend Belgen in 2020 blijkt dat 80% ervan overtuigd is dat aubergines uitsluitend in het buitenland worden geteeld. Dit terwijl er lokaal geteelde aubergines beschikbaar zijn van februari tot en met november. Daarnaast toont onderzoek van GfK Belgium (in opdracht van VLAM) aan dat jongeren sneller aan de slag gaan met deze vruchtgroente en dat men in Brussel en Wallonië gemiddeld twee keer zoveel aubergines eet dan in Vlaanderen.
Meer info? Contacteer:
Kelly Van Dessel
Supervisor Verkoop groenten
Tel: +32 (0)15 565 293
e-mail: kelly.vandessel@belorta.be
www.belorta.be