Binnenlands zachtfruitseizoen komt op gang met verkoop eerste braambessen

20/04

Binnenlands zachtfruitseizoen komt op gang met verkoop eerste braambessen

Borgloon, 20 april 2022 – BelOrta verkocht vanmorgen de eerste Loch Ness bramen van het jaar, die werden aangevoerd door Willy Royakkers uit Nazareth en Simon De Koning (Kwekerij De Koning) uit Etten-Leur. Morgen worden dan weer de eerste Sweet Royalla® braambessen van het nieuwe seizoen geveild. Die bramen worden geleverd door Jan en Gijs Royakkers (Royakkers Fruits) uit Kinrooi. Met deze primeurverkopen is de start van het zachtfruitseizoen ingezet.

In 2021 vermarktte BelOrta ruim 1,3 miljoen kg braambessen. De meest geproduceerde variëteit was toen nog Loch Ness, intussen staan er evenveel bramen van het ras Loch Ness als van het ras Sweet Royalla®. In 2022 omvat het areaal braambessen bij BelOrta ruim 30 ha, volledig geteeld onder bescherming. De Sweet Royalla®, die 2 jaar geleden voor het eerst werd gecommercialiseerd, is een mooie aanvulling binnen het BelOrta Bramen assortiment.

Recente cijfers van GFK Belgium tonen aan dat braambessen in België vooral in Vlaanderen en Brussel worden gegeten. Bovendien valt het op dat gepensioneerden opvallend minder braambessen consumeren.

Zachtfruit zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Alle bessen passen uitstekend in een caloriearm dieet, zijn rijk aan antioxidanten en zijn gewoon overheerlijk. Bramen zijn ideaal om te verwerken in smoothies, crumbles en muffins. Ook uit het vuistje, met yoghurt of platte kaas en muesli zijn het ware (ontbijt)toppers.De braam is een delicate vrucht en worden met de grootste zorg door onze telers geoogst. Lokaal geteelde bramen worden aangevoerd tot en met de feestdagen met een verwachte piekperiode van mei tot september.