BelOrta wil band met Verenigd Koninkrijk versterken tijdens Prinselijke Missie

06/05

BelOrta wil band met Verenigd Koninkrijk versterken tijdens Prinselijke Missie

Sint-Katelijne-Waver, 6 mei - Op zondag 8 mei vertrekt de Prinselijke Missie onder leiding van H.K.H. Prinses Astrid naar het Verenigd Koninkrijk. Als de op twee na grootste markt van Europa, is er veel potentieel voor voedingsproducten. De kwaliteit van BelOrta groenten en fruit, de goede samenwerking tussen Belgische en Britse bedrijven en de nabijheid van beide landen zorgen voor een natuurlijke goede relatie tussen het VK en België. BelOrta wil die band tijdens de Prinselijke Missie blijvend versterken en verder ontwikkelen.

Met bijna 66 miljoen inwoners is de Britse markt de 4de belangrijkste exportmarkt voor BelOrta. Zo zijn de Britten fan van onder meer onze appels, peren, aardbeien en tomaten. Al vinden ook paprika, aubergine, prei, slasoorten, spruiten, knolgewassen en bessen hun weg naar het Verenigd Koninkrijk. Evoluties van de afgelopen 10 jaar tonen bovendien aan dat er veel vraag is naar Belgische groenten en fruit. Onder de opvallendste stijgers van de afgelopen jaren staan de vruchtgroenten.

Goede voorbereiding is het halve werk

BelOrta was samen met haar export- en importpartners goed voorbereid op Brexit. Alle nodige formaliteiten waren voorzien om de dagelijkse werking vlot te laten verlopen. Daarnaast konden we onze producten extra in de kijker plaatsen via allerhande initiatieven (oa. via een Brexit-incubator van VLAM) en dit met goed gevolg.

“Tot dusver kunnen we het hoge service-level (oa. zoveel mogelijk leveringen dag A voor dag A) dat men van ons gewend was, ook aanhouden. Dat heeft zich vertaald in een relatief normaal eerste post-Brexitjaar, waarbij we ook nog eens rekening moesten houden met andere factoren zoals de gewijzigde handelsstromen, weersomstandigheden, COVID-19, marktomstandigheden etc. We mogen echter niet vergeten dat er ook extra kosten gecreëerd zijn die ergens in de keten verrekend moeten worden”, vertelt Jo Lambrecht, manager sales en marketing bij BelOrta.

Vlotte flow noodzakelijk voor delicate producten

De volgende fase van nieuwe importverplichtingen die op 1 juli zou ingaan, is uitgesteld en zal volgens de laatste berichten van toepassing worden einde 2023. In de herfst van dit jaar komt de Britse overheid met meer duidelijkheid hieromtrent. Zeker voor delicate producten, die momenteel veel verhandeld worden via dagmarkt (oa. aardbeien, zachtfruit en vruchtgroenten), is een bestendiging van die vlotte flow cruciaal. Het belang van de Britse markt is op bepaalde ogenblikken niet te onderschatten voor deze producten en ze is belangrijk voor de rendabiliteit van de bedrijven van onze producenten.

Er zijn ook bezorgdheden over de logistieke processen. Ondanks de goede voorbereidingen kunnen bepaalde incidenten problemen veroorzaken in de logistieke keten. Los van de extra kosten die die vele wachturen met zich mee brengen, leidt dit er toe dat het moeilijker wordt om bedrijven en chauffeurs te vinden voor transport van onze verse groenten en fruit richting VK. Meer dan elke andere sector is de behoefte aan transport voor verse groenten en fruit heel wisselend en dagafhankelijk.

“Daarom vragen we de nodige aandacht van onze overheid en roepen we instanties zoals douane en FAVV op om alles in het werk te stellen om die vlotte flow te blijven bewerkstelligen. Enkel zo kunnen we als Belgisch bedrijf onze marktpositie consolideren en verder ontwikkelen”, sluit Jo Lambrecht af.