Eerste primeur van het nieuwe seizoen:  BelOrta verkoopt eerste komkommers van 2023

23/01

Eerste primeur van het nieuwe seizoen: BelOrta verkoopt eerste komkommers van 2023

Sint-Katelijne-Waver, maandag 23 januari - Vandaag kennen we officieel de start van het nieuwe komkommerseizoen. Met de verkoop van de eerste komkommers trapt de coöperatie het nieuwe primeurseizoen op gang.

De eerste komkommers van 2023 werden aangevoerd door Ties Verbaarschot uit Someren (Nederland) en werden gekocht door Fruithandel Sebrechts uit Broechem.

Afgelopen jaar verkocht BelOrta 122 miljoen stuks komkommer bestemd voor de versmarkt. Dat aantal lag lager dan in 2022 door de inkrimping van het areaal en de hoge energiekost. Daarnaast verkocht de coöperatie ook 1 miljoen stuks van de Crunchy King mini-komkommers en werden er 5 miljoen kg komkommer gekocht door de industrie.

Komkommer populairder dan pré-Corona

Voor 2023 stijgt het komkommer-areaal bij BelOrta tot 265 ha, waardoor de coöperatie zich meer dan ooit ontpopt tot specialist in het Europese komkommer-aanbod. Verder zal terug de Crunchy King mini-komkommer en de bio-komkommer beschikbaar zijn in 2023.

Als gevolg van het post-Corona toegenomen out-of-home-verbruik werd het voorbije jaar gekenmerkt door een licht dalende groentenverkoop in de Belgische versmarkt in vergelijking met de Corona-periode. Komkommer was echter een uitzondering. Deze hield al bij al goed stand en noteert zelfs een hogere consumptie dan in het pré-Corona-tijdperk. Zo lag de consumptie in 2019 gemiddeld op iets meer dan één kilo (1.02 kg) per persoon, terwijl dat in 2022 op 1.32 kg lag*, ofwel bijna 1 komkommer extra op jaarbasis.

Die gestegen interesse is een gevolg van de warme zomer, waardoor mensen sneller naar een frisse komkommer grijpen voor in salades. Daarnaast ziet de (jongere) consument de komkommer ook meer en meer als een gezond alternatief voor een snack.

 

*  cijfers van GFK Belgium i.o.v. VLAM