BelOrta maakt vijf goede doelen blij met opbrengst eerste asperges

08/02

BelOrta maakt vijf goede doelen blij met opbrengst eerste asperges

Sint-Katelijne-Waver, 8 februari 2021 - Het aspergeseizoen is een periode waarnaar velen uitkijken. Vanmorgen trapte BelOrta de langverwachte periode van start met de verkoop van de eerste asperges. Traditiegetrouw schenkt de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België de opbrengst aan een goed doel. Dit jaar worden maar liefst vijf goede doelen in de bloemetjes gezet. BelOrta verwacht dat er begin april voldoende asperges beschikbaar zullen zijn om het grote publiek te bedienen.

 

Asperges zijn enorm populair in België. Bovendien is deze delicatesse maar een aantal maanden per jaar beschikbaar is. We noemen ze dan ook niet voor niets het witte goud. Marja van Dessel (Den Boschkant) leverde de eerste asperges aan. Groothandelaar Fruithandel Sebrechts kocht de eerste schaaltjes aan €240 / schaal. BelOrta verhoogt de opbrengst ervan en zo zal er aan elk goede doel €1.200 geschonken worden. Ook Fruit Vandepoel Kortenaken was bij de pinken en kocht enkele kistjes. Een nieuwigheid dit jaar is dat de asperges verkocht zullen worden in kartonnen schaaltjes. Hiermee zet BelOrta een nieuwe stap in de verduurzaming van verpakkingen.

Deze eerste asperges zijn afkomstig uit serres, later volgen de asperges die groeien onder tunnels en tot slot komen de asperges uit openlucht. De eerste weken groeit de aanvoer stelselmatig aan, al is het pas in maart dat de aantallen echt in stijgende lijn gaan. Voor de echte topmaanden zal de consument nog geduld moeten oefenen tot april. Het seizoen eindigt dit jaar officieel op donderdag 24 juni met het Sint Jansfeest.

Vijf goede doelen

Net zoals de asperges, kleurden de wegen wit in Vlaanderen. De cheques zouden vandaag overhandigd worden maar omwille van de weersomstandigheden werd er besloten om de overhandiging uit te stellen naar een ander moment.

Traditiegetrouw koppelt BelOrta de verkoop van de primeurasperges aan een goed doel. Dit jaar koos de groente- en fruitveiling ervoor om vijf goede doelen een hart onder de riem te steken. Jo Lambrecht, Sales en Marketing Manager BelOrta: “2020 was een zeer moeilijk jaar voor velen maar zeker ook voor de goede doelen. Veel fundraisers vielen weg waardoor ze minder inkomsten konden halen. We kozen er dan ook voor om dit jaar vijf goede doelen blij te maken met de opbrengst van deze primeurasperges.

We zijn uiteraard heel blij met dit bedrag. Het geld zal goed worden besteed voor verdere acties en campagnes. Dat dit gebeurt dankzij het “witte goud” is mooi meegenomen! Ook dat is belangrijk in de preventie van darmkanker,” vertelt Luc Colemont, Managing Director van vzw Stop Darmkanker

Bij De Sperwer zullen ze het geld dan weer gebruiken om hun moestuin te verbeteren: “Groenten telen is een proces dat ons na aan het hart ligt binnen de werking van ons dagcentrum. We zetten dan ook deze financiële gift maar al te graag in om onze moestuin verder toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers zodat ook de groene vingers van deze cliënten verder ontwikkeld kunnen worden.

Boven De Wolken zal het geld investeren in de dagelijkse werking zodat de vzw verder kan groeien en ze de fotosessies gratis kunnen blijven aanbieden. Hachiko vzw zal de gift dan weer aanwenden om nieuwe pupjes te laten starten aan hun opleiding tot assistentiehond en de leertuin de onze assistentiehonden in spe vorm te geven.

Ook bij vzw Pinocchio zijn ze blij met de gift: “Het is uitsluitend dankzij dergelijke giften dat vzw Pinocchio in staat is om jeugdige brandwondenslachtoffers en hun familie te helpen. Dank u BelOrta. Wij wensen jullie een schitterend aspergeseizoen!”

Boilerplate

Stopdarmkanker

De vzw Stop Darmkanker probeert iedereen te overtuigen van het belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Stop Darmkanker is een actiegroep, geen werkgroep. Sociale media spelen een belangrijke rol in het verspreiden van informatie. Preventie is geen toverwoord. Kennis delen kan levens redden, leed vermijden en kosten besparen.

Hachiko

Hachiko vzw leidt hulphonden op voor personen met een motorische beperking, epilepsiehonden en instellingshonden. Ze zijn van onschatbare waarde voor hun baasjes zowel praktisch als emotioneel en kwispelen van werkplezier. De opleiding van onze honden duurt ongeveer twee jaar en daarna worden ze levenslang opgevolgd door onze organisatie. Hachiko vzw kiest bewust voor een dienstverlening zonder financiële drempel en schenkt haar kwispelende helpers gratis aan hun baasjes.

De Sperwer

De Sperwer is een vzw uit Lokeren die zo’n 200 volwassenen met een beperking begeleidt. We bieden ondersteuning op vlak van werken, wonen en vrije tijd. Dit organiseren we in drie diensten: dagcentrum, jobcoaching en begeleiding aan huis.

In het dagcentrum werken we in groepjes met telkens een atelierbegeleider, ieder met zijn talent en volgens zijn mogelijkheden: zo telen we o.a. onze eigen groenten, hebben we een boerderij met kleinvee en maken we in de keuken een lekkere lunch klaar voor alle aanwezigen. Onze jobcoaches begeleiden cliënten dan weer naar dé geschikte vrijwilligersjob op een gewone werkplek. Tot slot ondersteunt het team wonen mensen in het zelfstandig wonen in al zijn facetten.

Boven de Wolken

Boven De Wolken is een vzw die ouders steunt wanneer ze hun baby verliezen. Dat doen we door hen tastbare herinneringen te geven en hen bij te staan tijdens die eerste moeilijke momenten. Deze fotosessies zijn altijd gratis voor de ouders, de VZW draagt al deze kosten. De foto’s zijn een blijvende herinnering die nooit zal vervagen. Foto’s van hun baby, van hun nieuwe gezin. Foto’s die helpen bij het leren leven met het verlies van hun kind. Foto’s die ze met veel trots aan iedereen kunnen laten zien, want ook sterrenouders zijn fiere ouders.

Pinocchio

Ieder jaar worden er ongeveer 400 kinderen, waarvan de helft jonger dan 5 jaar, opgenomen in een van de Belgische brandwondencentra. De vzw Pinocchio behartigt de belangen van kinderen en jongeren met brandwonden tijdens hun ziekenhuisverblijf en revalidatieperiode:

  • aanwezigheid van vrijwilligers om de ouders te ondersteunen of te vervangen; wekelijks bezoek van een clown; informatiesessies in scholen en serviceclubs, informatiestanden; inrichten van een speelzaaltje en aankoop van geschenkjes …
  • financiële steun aan de ouders voor de kosten die niet of slechts gedeeltelijk worden terugbetaald door de mutualiteiten (drukkledij, crèmes …)
  • organisatie en begeleiding van reïntegratiekampen, thermale kuurkampen, moeder-kindkampen,
    16+ activiteiten.

BelOrta

BelOrta is een Belgische groente- en fruitcoöperatie en een van de Europese marktleiders in verse groenten en fruit. Het aangeboden gamma varieert van gevestigde waarden tot hyper-innovatieve producten, van de klassiekers tot de verfijndere specialiteiten, van conventioneel tot bio. Al deze producten worden geteeld volgens strikte productiemethodes. Onze baseline ‘redefining fruit & vegetables’ uit in dit opzicht onze doelstelling: de standaarden in het groente- en fruitlandschap hertekenen. In een dynamische marktomgeving is BelOrta continu op zoek naar innovatie en hogere prestatiestandaarden in elk domein.

 

Meer info? Contacteer :
Glenn Sebregts
Tel: +32 (0)15 565 271
e-mail: glenn.sebregts@belorta.be
www.belorta.be