BelOrta: een trotse Waste Warrior Brand

30/04

BelOrta: een trotse Waste Warrior Brand

Reeds jaar en dag besteden we bij BelOrta nauwe aandacht aan de strijd tegen voedselverspilling. Maar we willen nog meer doen. Daarom engageerden we ons eind maart als een trotse Waste Warrior Brand om samen met Too Good To Go voedselverspilling tegen te gaan.

Bovenop de bestaande maatregelen die BelOrta al neemt om voedselverspilling tegen te gaan, denk daarbij aan het correct inkoelen van producten tot de verkoop en het schenken van groenten en fruit aan voedselbanken, zullen we als Waste Warrior-ambassadeur nog bijkomende acties uitvoeren.

Zo zullen er onder meer pakketjes uitgedeeld worden onder de werknemers met informatie rond voedselverspilling en hoe er tegen te strijden, zullen er met overschotten (soep)projecten in de sociale economie ondersteund worden en zal er informatie verspreid worden naar afnemers en consumenten over mogelijkheden met overrijpe groenten en fruit. Deze thema’s zullen onder meer met de consument gedeeld worden via de verschillende sociale media-kanalen.  

Tot slot zullen we hier elke maand een tip delen om voedselverspilling tegen te gaan zodat ook jij jouw steentje kan bijdragen.

Tip 1: Ga aan de slag met restjes van groenten en fruit.

Bij iedereen belandt er wel iets op de composthoop of in de vuilbak dat nog perfect eetbaar is: groen van prei, schillen van asperges, bladeren van sla,… Met deze restjes kan je nochtans verbazend plezante gerechtjes klaarmaken: verwerk het preigroen in jouw wokgerechten, gebruik de schillen van de asperges als basis voor een heerlijke aspergesoep en maak van de slabladeren een verrukkelijke pesto.

Lees er meer over in onze blogpost: Haal alles uit jouw groenten

Tip 2: Plan je maaltijden

Door je maaltijden op voorhand in te plannen weet je op voorhand al wat je welke dag gaat eten. Bovendien is het ook een handige manier om te weten wie er wanneer mee eet. Zo kan je gericht inkopen doen en zal je minder snel zaken kopen die je toch niet nodig hebt.
Hou bij het inplannen van de maaltijden ook rekening met de houdbaarheid van groenten en fruit. Bladgewassen kan je minder lang bewaren dan bijvoorbeeld vruchtgroenten. Ga je aan de slag met aardbeien en bessen? Plan ook dit gerecht zo snel mogelijk in na het doen van jouw boodschappen om maximaal te genieten van deze producten.